7 ok, amiért muszáj magyarázó videót használnod
Erre jó a magyarázó rajzfilmvideó: Gyorsan és röviden megérteti mitől zseniális az ötleted.

Marketingmese: 85%+ vásárlási esélyt ad

Egy darab kivitelezési szolgáltatás maradt, az első vevőig vagy max aug. 31-ig él ez ajánlat.

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

írta: Renáta Erdélyi

A netjet.hu társalapítója vagyok. Az a célom, hogy a netjet.hu azonnal érthető legyen, ebben segítenek cikkeink, videóink, részletes útmutatóink.

Gyorsan és röviden el kell magyaráznod, hogy a terméked mitől zseniális. Legyen megjegyezhető és még humoros is. Erre jó a magyarázó rajzfilmvideó. Kevesebb mint 90 másodperc alatt (ez az ideális magyarázó videó hossza) a látogatónak világos lesz, hogy miért nálad vásároljon. De ha ez még nem lenne elég ok, hogy magyarázó videót használj, akkor gördíts tovább a többi indokért.

Mi az a magyarázó videó?

A magyarázó rajzfilmvideó egy rövid, animált videó, ami bemutatja a terméked hasznát. Mi a netjet.hu-n MarketingMesének hívjuk.

Maximum 90 mp hosszú, mivel ez az ideális hossz, amit végignéznek az emberek.

Az animációk segítenek a legbonyolultabb dolgot is egyszerűen elmagyarázni, a történet pedig megragadja a figyelmet. Mindenki szeret mesét nézni legyen az rajzolt vagy 3D.

A magyarázó videónak pontosan ebben van az ereje, mert mesébe ágyazva, izgalmasan mutatja be az ötletedet.

1. Mesevideó 85%-al növeli a konverziót

Az Internet Retailer felmérése szerint 10 emberből 8 és fél vásárolni fog, ha először magyarázó rajzfilmvideót lát a termékről. A CrazyEgg 64%-al növelte a konverzióját azzal, hogy magyarázó videót használt a kezdőlapon.

Egyértelmű, hogy a magyarázó rajzfilmvideóval több terméket tudsz eladni, mert úgy érteti meg (link) a legbonyolultabb összefüggést is, hogy közben szórakoztat. Minden kételyt és félreértést, ami a vevő fejében van, megválaszol, „megszeretteti” a termékedet és megmutatja, hogy mit kell tenni a nézőnek, hogy megszerezze.

2.  Régi vevőket megtartja, újakat megszerzi

Nehéz mindig valami új tartalommal előállni, ami legyen érdekes, humoros, hasznos, és még hozzon új vásárlókat, de jó lenne a régi vevőknek is kiküldeni.

A magyarázó rajzfilmvideó az online marketing kommunikáció jolly jokere. Az új vevő figyelmét megragadja, könnyen megérteti, hogy mitől jó a terméked, és azt gondolja „Végre, ez kell nekem”

A régi vevőt megerősíti a korábbi döntésében, amikor a termékedet választotta, és helyeslően bólogat, hogy „Igen, jól döntöttem, hogy ezt vettem.”, ezért legközelebb is szívesen fog vásárolni. A magyarázó rajzfilmvideó növeli a szakértői pozíciót, és izgalmasabbá teszi a márkát, ezzel megtartja a régi vásárlókat.

3.  Kijavítja a sales funnel gyenge pontját

Az az email lesz a sales funnel gyenge pontja, ahol a weboldalra történő átkattintási arány a többi e-mailhez képest jóval alacsonyabb. A rosszul teljesítő emailt le kell cserélni. A magyarázó rajzfilmvideó a sales funnel bármely részében jól működik. Magas a megnyitási aránya az emberi kíváncsiság miatt, és magas az átkattintási aránya, mert megragadja a figyelmet.

Fontos, hogy az emailben legyen egy kép (screenshoot) a videóból, ami kattintható, és a link mutasson oda, ahol a videó van. A videó előképre 41%-al többen kattintanak az e-mailben, mint a sima szöveges linkre vagy képre, ezért fogja „megjavítani” a sales funnel gyenge pontját a magyarázó rajzfilmvideó.

4. Elad nyomulás nélkül

A magyarázó rajzfilmvideó egy történetet mesél el. A történet tartalmazza a termék hasznát, leírást, call-to-action-t, megszólítja a buyer personát, tehát minden fontos értékesítési elem benne van, de a sztorin van a hangsúly. Egy történetet bárki szívesen végighallgat, mert mindenki kíváncsi a végére, ezért a legjobb marketing eszköz a magyarázó rajzfilmvideó, hogy könnyedén és érdekesen elmond az embereknek, mitől egyedi a terméked, nyomulás nélkül.

Az karakterek szimpatikussá teszik a márkát, ezért egy vidám hangulat alakul ki a néző fejében, amire emlékezni fog. Az animáció, a hangok, a humoros elemek mind szórakoztatják a vevőt, és másfél percre teljesen leköti a figyelmét, ezalatt minden világos lesz számára, amit a termékről tudni kell. Ha pedig nincs kétely a fejében, akkor szívesen vásárol.

5. Elkapja a vásárló figyelmét (scroll stopper hatás a weboldalon)

Nem egyszerű a látogató figyelmét megfogni a weboldalon, pláne ha már sok weboldalt megnézett a témában. Kell valami a kezdőképernyőre, ami megállítja a látogatót, és  ottmaradásra invitálja.. Erre is jó a magyarázó rajzfilmvideó.

A Google felmérése szerint átlagosan az emberek max. 2-3 percet nézelődnek a weboldalon. Ez azt jelenti, hogy ennyi idő áll rendelkezésre, hogy a látogató megismerje a terméket, kialakuljon benne a döntés, hogy ez kell neki, megértse, hogyan szerezheti meg és mindezen folyamat legyen izgalmas, hogy ne kattintson tovább egy másik weboldalra.

A magyarázó rajzfilmvideó mindezeket eléri 1,5 perc alatt. A kezdőképernyőn nem fog átsiklani, megállítja a látogatót, megnézi a videót és csak ezután fog lentebb gördíteni a többi információért, de még mindig a weboldalon marad.

6.  Legjobb eszköz azoknak, akik nem szeretnek szerepelni

Nincs szükség kamerára, megvilágított háttérre, sőt szerepelni sem kell a videóban. Ez a magyarázó rajzfilmvideó valódi előnye azoknak, akik lámpalázasak a kamera előtt.

Mivel rajzfilmvideóról van szó, ezért a történet „főszereplője” egy animált karakter. Ő találkozik a problémával, amit nem tud megoldani, és ő lesz az, aki rátalál a termékre, ami a megoldást jelenti. Jelenetről jelenetre haladva mutatja be, hogy mitől nagyszerű a termék.

Ahhoz, hogy profi legyen a videó, szükség van egy jól kidolgozott forgatókönyvre. Ez tartalmazza az összes szöveges elemet, ami max. 180 szó lehet és minden egyes jelenetet, hogy mikor, hol és mit csinál a karakter. A célja, hogy a legbonyolultabb dolgot a legegyszerűbben megértesse, ezért egyszerű, rövid szavakat kell használni. A háttér, a karakter mozdulata pedig kifejezi vizuálisan a szöveges elemet.

7. Narráció nélkül is működik

A magyarázó rajzfilmvideóban az a nagyszerű, hogy alámondás nélkül is működik, tehát még a szöveget se kell felmondani, ha nem szeretsz beszélni videón. Ütemes zenével, valóságszerű hangeffektekkel, feliratozással és animált szöveggel lehet helyettesíteni a narrációt.

A legfontosabb mondanivalót a zene ütemére megjelenő animált feliratokkal lehet kifejezni. A hangeffektek segítenek abban, hogy a  karakter cselekedeteit pl.: lépés, vezetés, kávézás, gépelés valószegszerűvé tegyük, hiszen sosincs teljes csend körülöttünk.

A főszereplő érzéseit (gondterheltség, szomorúság, öröm) szintén hangeffekttel tudjuk kifejezni. A háttérzene megteremti a mesenézés érzésének a hangulatát.

A feliratozási technikával a teljes történetet (max. 180 szó) olvashatóvá tesszük. Erre akkor van szükség, amikor a termék megértéséhez nem elegendő az animált szöveg.

Összefoglalva

A magyarázó rajzfilmvideóval a terméket megértik az emberek és ahol értik a lényeget, ott vásárolnak, ezért érdemes használni:

  1. 85%-al növeli az eladási konverziót
  2. Régi vevőket megtartja, újakat megszerzi
  3. Kijavítja a sales funnel gyenge pontját
  4. Elad nyomulás nélkül
  5. Elkapja a vásárló figyelmét
  6. Nem kell kamera előtt szerepelni
  7. Narráció nélkül is működik